Vissen is en blijft voor mij een verhaal zonder einde. Telkens weer is de natuur ons een stapje voor en blijven we met onze voetjes op de vloer. De roofvisserij is zo dynamisch dat een leven te kort is om alles te beleven. Uiteraard heb ik in de loop der jaren ook de technologie gevolgd. Dit ging met pieken en dalen. Technologie is namelijk niet heiligmakend.

Via vrienden in Amerika en Zweden was mij ten hore gekomen dat Garmin Panoptix The real thing is. Een geheel andere benadering van sonar weergave waardoor er een totaal andere beleving ontstaat. Roofvissen blijven natuurlijk zelf beslissen of ze bijten, dus daaraan veranderd niets. Maar, de Panoptix Down en Forward View zijn werkelijk veelbelovend. Ik zeg veelbelovend omdat ik de komende maanden volop aan het testen ben. Gewoon blind erin en proberen. De resultaten zijn tot nu toe vet -meer dan vet zelfs. Wat een mega spannende beelden krijg je te zien en wat veranderd dat de spanning in de boot. Uiteraard heb ik nog tijd nodig om e.a. goed uit te zoeken en te leren, maar de zaken die opvallen wil ik nu best aan jullie kwijt:

De toestellen zijn simpel te bedienen en met een netwerkstekker (zonder ingewikkeld netwerksysteem en kabels) met elkaar te verbinden. Daarnaast zijn de beeldschermen vanuit alle hoeken (ook met zon) zeer duidelijk afleesbaar. Dit is echt een enorm voordeel. De beeldschermen zijn hufter proof… je kunt er letterlijk op slaan en er gebeurd niets! De GPS, daar staat Garmin natuurlijk ook om bekend, is super accuraat en met ‘Quik Draw’  neem je eenvoudig je eigen stekken op. Wat iedereen zeker op zal vallen is de enorme snelheid van de machines.

Uiteraard is er nog veel meer, maar daarvoor is het nog te vroeg. Deze eerste kennismaking heeft mij doen verbazen. Machines met power…

Wat zeker wel duidelijk is, is dat je meer leert van bijvoorbeeld de bodem en het gedrag van vissen. Met traditionele sonars zie je nou eenmaal niet ‘live’ een vis aankomen of wegzwemmen -en dat is toch wel bijzonder. Vooral dat wegzwemmen van vissen heeft mij verbaasd.

 

Wordt vervolgd…